Przygotowywanie ziół – kiedy tak właściwie warto je wykorzystywać?

Przygotowywanie ziół nie jest skomplikowaną sprawą. Wypada się do tego jednak poprawnie zabrać, żeby zioła nie pozostały uszkodzone oraz nie utraciły własnych drogocennych wartości pożywnych. W głównej mierze, świeże zioła należy kupować u przetestowanych hodowców lub też także uprawiać sam w donicach na balkonie czy w kuchni bądź na grządkach w ogrodzie. Stale przez użyciem należy pamiętać o ich nadzwyczaj dogłębnym umyciu.

Zioła bo pryskane są w wielu przypadkach środkami chemicznymi, a w ich listkach czai się ziemia oraz drobne owady. Następnie należy łagodnie siekać je na drobno gigantycznym oraz ciężkim nożem, to naturalnie dzięki jakiemu zioła będą faktycznie posiekane, a nie poszarpane. Jeżeli komuś niezmiernie przeszkadzają przy pożywieniu łodyżki, powinien je wcześniej oberwać. Istotne, by siekać zioła na krótką chwilę przed dodaniem do potrawy. W przeciwnym razie zdążą się utlenić.

Zioła dodajemy na sam koniec gotowania. Wielka temperatura działa bowiem niszcząco na delikatne witaminy i wartościowe związki zawarte w roślinach – przetestuj zkittlez. Zioła w ziołolecznictwie występują pod wieloma rozlicznymi postaciami. Zasadniczo, używa się ich po poddaniu pewnej obróbce. Najbardziej legendarne oraz doceniane substancje wytwarzane z ziół to napary, odwary, nalewki, syropy, soki, maceraty i olejki.

By sporządzić napar, wypada na krótko przed wypiciem zalać zioła wrzącą wodą. Odwar różni się od niego tym, że zioła gotuje się przez parę minut na ogniu. Proces przygotowania nalewek jest sporo dłuższy oraz umie trwać nawet do kilkunastu miesięcy. Zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem i odstawia do przereagowania. Następnie, kiedy już nalewka się „przegryzie”, dodaje się jej parę kropel do wody mineralnej.

Przyrządzenie syropu tak samo jak odwaru wymaga gotowania. W tym wypadku jednak świeże zioła gotuje się w cukrze aż do powstania gęstej substancji. Soki wytwarzać można w każdej temperaturze wskutek mechanicznego wyciskania owoców, warzyw oraz ziół. Maceraty także przyrządza się na zimno. Chłodną wodą zalewa się zioła. Kolejna z metod przetwarzania ziół to wytwarzanie olejków. Jest to nadzwyczaj skomplikowany proces, którego nie można zrealizować w domu. Polega bo na destylacji pary wodnej.

Może to ci się też spodoba:

Dodaj komentarz