Używany sprzęt gastronomiczny daje radę!

Otwierając punkt gastronomiczny, tak jak przy każdej inwestycji, robisz biznesplan. Standardowo, na różnych etapach wyskakują dodatkowe wydatki. Wtedy Twój budżet zaczyna rosną

i obawiasz się, że nie dasz rady wystartować. Jednak inwestycje mają to do siebie, że jeśli gdzieś musisz wydać więcej, to na pewno gdzieś możesz przyciąć koszty. Tym bardziej, że w out lecie trwają także wyprzedaże sprzętu używanego!

Otwarcie własnej restauracji czy nawet food truck to spory wydatek. Lwia część budżetu idzie na sprzęt gastronomiczny. Ten profesjonalny posłuży nam dłużej, ponieważ jest przystosowany do ciągłej pracy, a dodatkowo potrafi wydobyć smak i aromat, nieosiągalne przy zwykłej patelni czy kuchence z marketu. Jest sposób na to, by trochę zaoszczędzić na starcie. Wystarczy rozejrzeć się za używanym sprzętem gastronomicznym.

Używane nie znaczy gorsze!

Jednym z elementów, który sporo kosztuje w przypadku zarówno restauracji, jak i zwykłego punktu szybkiej obsługi jest sprzęt gastronomiczny. Są to nie tylko garnki, patelnie, łyżki czy chochle, ale i większy sprzęt – piece, szafy chłodnicze, zmywarki. Mając świadomość, że najważniejsza jest jakość Twoich potraw oraz szybkość ich przygotowania, wybierasz produkty dla profesjonalistów. Jednak, kiedy robisz listę asortymentową rzeczy niezbędnych do Twojej kuchni, włos się jeży. Piece konwekcyjno-parowe kosztują nawet ponad 70 tys. zł! Nie chcesz kupować najtańszego sprzętu, bo wiesz, że stracisz na jakości. To zdecydowanie więcej może Ciebie kosztować, chociażby utratą klientów na starcie. Jaką masz alternatywę? Postaw na używany sprzęt gastronomiczny. Często tego typu produkty trafiają na tzw. Outlet. Są to piece, zmywarki, szafy chłodnicze czy witryny, które nie były faktycznie używane, tylko rozpakowano je na sesje zdjęciowe lub ustawiono w sklepie na wystawie. Ich jednym minusem jest rozpakowane oryginalne opakowanie. Natomiast sprzęt mógł być w ogóle nieużywany. Za używany piec konwekcyjno-parowy możesz zapłacić nawet kilkanaście tysięcy mniej niż za oryginalnie zapakowany! Warto spojrzeć także na wyprzedaże, które trwają. Towar używany również może być objęty dodatkową promocją, a to daj Ci kolejne zaoszczędzone pieniądze!

Na co zwrócić uwagę przy wyborze używanego sprzętu?

Jeśli decydujesz się na używany sprzęt gastronomiczny to musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Po pierwsze, szukaj powodu, dlaczego sprzęt jest sprzedawany jako używany. Czasem jest to kwestia tylko otwarcia oryginalnego opakowania na potrzeby sesji zdjęciowej. Powodów oczywiście może być więcej – wystawienie w sklepie, korzystanie ze sprzętu podczas imprez targowych. W najgorszym przypadku są też wgniecenia, czasem naprawdę niewielkie albo uszkodzenia mechaniczne takie jak krzywe drzwi, niesprawne prowadnice. Sam musisz się zastanowić, które z wad mają istotne znaczenie dla działania Twojego punktu gastronomicznego. Jeśli sprzęt nie będzie prezentowany na zewnątrz to delikatne rysy nikomu nie będą przeszkadzać.

Zakup używanego sprzętu gastronomicznego podczas wyprzedaży to ogromna szansa. W niższej cenie możesz wyposażyć swoją kuchnię w urządzenia, które posłużą Ci wiele lat. Natomiast za zaoszczędzone pieniądze możesz pomyśleć o sprzęcie, także w wersji używanej, którego nie brałeś pod uwagę ze względu na jego wysokie koszty zakupu, np. schładzarkę szokową.

Może to ci się też spodoba:

Dodaj komentarz